Skip to main content

Radoman proizvodi kuter noževe za sve vrste mašina poznatih proizvođača kao što su Seydelmann, Laska, Alpina, Killia, CFS, Rex Dücker, K+G Wetter, Mado i mnoge druge.

Proizvodimo kuter noževe u svakoj standardnoj veličini i svim oblicima.

Naši kuter noževi su bolji ili jednaki sa originalnim proizvođačem i Radoman zamenski delovi su dokazali svoj kvalitet.

Kuter noževi su proizvedeni od specijalne legure nerđajućeg čelika visokog kvaliteta.
Koriste se u sistemima od 30l do 750l.

Pregledajte naš proizvodni asortiman kuter noževa.

Proces proizvodnje

Industrije mesa, bile one velike ili male u svojoj svakodnevnoj proizvodnji koriste razne vrste sečiva, ali izdvojićemo jedan zanimljiv specifičan alat bez kog se ne mogu zamisliti svi oni slasni proizvodi od mesa koje sa užitkom jedemo.

Danas pravimo nož za kuter mašinu, ili jednostavnije kuter nož. Jednostavan, a vrlo zahtevan. Na samom početku kuter nož proizvodimo iz table čelika prohroma.

Da bi se dobio željeni oblik potrebno je prvo nacrtati nož i napraviti program po kojom će mašina za sečenje vodenim mlazom raditi nakon što joj se zadaju parametri za sečenje.

Za današnji kuter nož koristimo prohrom debljine 7 milimetara. Kuter noževi idu u kompletima od 6, 8 ili 12 komada, i oni koji se ovde proizvedu koriste se na celom Balkanu i šire.

Unošenjem programa koji podrazumeva kooridnate, model noža određuje se i pritisak mlaza i količina protoka peska. Mlaz vode pod pritiskom od 4200 bara seče prohrom po liniji modela koristeći pritom crveni australijski pesak koji je do sada pokazao najbolje abrazivne karakteristike.  Sečenje traje par minuta zavisno od veličine i oblika noža.

Oblik noža je isečen, sada se nosi na CNS mašinu gde mu se izrađuje buduća oštrica. Kompjuterski nacrtan program sa svim parametrima se prenosi u mašinu. CNC glodalica stupa u rad precizno skidajući sloj po sloj materijala do određene debljine i zadatog profila. 

Ovako profilisan nož se nosi na termičku obradu. Kaljenje je tajna čelika, definiše tvrdoću postojanost sečiva kao i jednako važnu žilavost.

Nož se stavlja u zagrejanu peć koja je na zadatoj temperaturi, a potom se u alatu hladi kako ne bi došlo do mehaničke deformacije.

Ovim postupkom dovodimo tvrdoću i žilavost u optimum.

Posle termičke obrade noževi se nose na brušenje. Prvo se radi ravno brušenje gde se noževi postavljaju na mašinu koja se programira da skida materijal do određene debljine. Brusi se prvo jedna, a zatim i druga strana noža, između ovih procesa nož se detaljno proverava kako ne bi došlo do greške.

Nakon ove faze debljina noža je 6 milimetara. Po završenom ravnom brušenju noževi se postavljaju tako da mašina može da brusi ugao noža. Razlika od ravnog brušenja je ta što se prelazi samo preko jednog dela noža i njegove oštrice i to sa samo jedne strane. Set noževa se vraća na CNC glodalicu gde se završno obrađuju prihvatne mere unošenjem programa na isti način kao što smo radili u prethodnom procesu.

Sada je na redu najfinija faza obrade, oštrenje i poliranje. Samo oštrenje je zahtevan proces od čega zavisi kvalitet i dugotrajnost noža. Poliranje je završna obrada kuter noža. Ista mašina radi i oštrenje i poliranje što je čini jedinstvenom u ovom delu Evrope. Svaki nož koji izađe iz proizvodnih pogona firme Radoman iz Lovćenca je iste težine u gram.

 

Sada je ostalo da se ispiše logo firme Radoman i kuter nož je spreman za eksploataciju.

Firma Radoman 6 godina proizvodi kuter noževe jedinstvene po svom kvalitetu. Standard kvaliteta je nešto čime se ova firma odlikuje i ponosi, o tome svedoče kupci širom Balkana i cele Evrope.